מאת: אופיר ורדי, 18/02/2021
אחד מעזרי הריצה החשובים ביותר, הוא השעון. השעון משמש אותנו לתכנון ולמעקב אחרי אימונים כאשר יש כאלו שלא יפספסו שום הזדמנות להעלות צילום של סיכום האימון לרשת החברתית החביבה עליהם. בנוסף, השעון משמש רצי שטח לניווט בשטח במסלול מתוכנן.כיום קיימים מספר מותגים בתחום שעוני הספורט המשמשים לריצה כאשר המובילים הם גרמין וסונטו שלצידם יש את פולאר וקורוס.
מאחר ומידי פעם אני נוטה לרוץ לא מעט, גם ריצות ארוכות בשטח וגם אימונים מגוונים כמעט בכל מקום, יש לי צורך בשעון מדוייק, אמין ובעל תכונות נוספות שאותן אסקור בהמשך.
קיימים ויכוחים עקובים מדם בין נאמני גרמין ובין נאמני סונטו. כל אחד מהצדדים משוכנע שהמותג שלו יותר טוב, אמין, מדוייק, חזק, יפה (וכך הלאה) אולם בלי להכיר טוב את שני השעונים ויכוחים אלו חסרי ערך. בתקופה האחרונה רצתי עם שני השעונים, ריצות קצרות וארוכות, מהירות ואיטיות, בעיר ובשטח על מנת לבצע עבורכם השוואה אובייקטיבית (המלצה של “שגריר” או מישהו ש”מקבל חסות” לא באמת אובייקטיבית) בין השעונים.
לשם הגילוי הנאות, עלי לציין, שלצערי אין לי שום חסות מלבד חסות שאני נותן לעצמי.שעוני הספורט כיום הינם שעונים חכמים לכל דבר, קיימות פונקציות רבות כאשר רוב האנשים משתמשים בחלק קטן מהן.
ערכתי השוואה בין הסונטו 9 והגרמין פניקס 6x בפרמטרים המרכזיים החשובים לרצים למרחקים ארוכים – דיוק, אמינות, אפשרויות ניווט, קלות הפעלה ותפעול, זמן סוללה ופונקציות נוספות.
אז מי הזוכה הגדול? איזה שעון הכי טוב היום? הגעתי למסקנה די ברורה עבורי.
זמן סוללה
לשני השעונים זמן סוללה די מכובד. עם הסונטו 9 רצתי את הבקיארד – 29 שעות רצופות כאשר בסיומן נותרו לי יותר מ-20% אולם השתמשתי בהגדרות חסכון די קיצוניות. ניתן לשחק עם ההגדרות ולהתאימן לזמן הסוללה הדרוש בשני השעונים. (הגדרות חסכון קיצוניות – מצב טיסה, ללא דגימת דופק, מצב gps בלבד, כיבוי מסך)בהגדרות שוות (כאשר דגימת GPS של אחת לשנייה זה משהו שלא אוותר עליו) לפניקס עליונות בולטת על הסונטו. זמן הסוללה שלו ארוך משמעותית וניתן להשתמש ביותר פונקציות ועדיין להישאר עם זמן סוללה שיתאים לרוב ריצות האולטרה.
זמן הסוללה של הגרמין טוב בכ-50% משל הסונטו וזה עבורי פרמטר חשוב ומשמעותי.
כאן המנצח הוא הגרמין
מדידת דופק
לשני השעונים אפשרות דגימת דופק מהשעון עצמו. יש רצים רבים שעבורם הדופק משמש פרמטר חשוב באימונים ולכן אמינות מהווה כאן שיקול חשוב. מדידת הדופק האמינה ביותר מתבצעת באמצעות חגורת דופק חיצונית, אולם עבור רוב הרצים זה לא נוח ומציק.
מדידת דופק מפרק כף היד, באמצעות השעון, מהווה דרך נוחה אולם האם היא מדוייקת?
גם לגרמין יש סטיות אולם הן פחות מהותיות.
עידכון: לאחר שעשיתי בדיקת ארגומטריה עם הגרמין בה השוותי בין הדופק המוצג בשעון ובין המדידה המקצועית עלה כי הייתה זהות כמעט מוחלטת! לסקירה – מדידת דופק גרמין פניקס 6Xשני השעונים לא מדוייקים באופן מושלם אולם לגרמין יש ניצחון בסעיף זה.דיוק GPS
בשני השעונים יש את אותו ציפ GPS של סוני. לכאורה, הם צריכים להיות שווים בסעיף זה. אולם, דיוק והצגת נתונים המסתמכים על קליטת GPS – זה אומר מרחק, מהירות, קצב, מסלול מושפעים מאמינות קליטת האותות ומאלגוריתם הניתוח שיש בשעון.נקודת הבסיס היא דגימה מקסימאלית – כל שניה (שהיא גם הבזבזנית ביותר בצריכת סוללה) כאשר ניתן להוסיף, בשני השעונים, אפשרות הוספת של רשת לווינים נוספת מלבד ה-GPS – גלילאו האירופאית, גלונס הרוסית וביידו הסינית.בישראל קליטה בסיסית של GPS מספיקה ברוב המקרים. כאשר רצים במקומות עם כיסוי חלקי של השמיים – כמו בערוצי נחלים, ביער, בעיר עם בניינים גבהים יתכנו סטיות וקשיי קליטה שישפיעו על כל הנתונים בשעון.כאשר יש קליטה טובה, הוספה של רשת נוספת לא תוסיף לדיוק של השעון, אולם הוספת רשת לווינים נוספת מורידה מזמן הסוללה.
יש לציין שרק לסונטו יש אפשרות להוסיף את ביידו שהיא הרשת עם פריסת הלווינים הרחבה ביותר.לשני השעונים יש ציון טוב בסעיף זה. אולם, שוב, סונטו פחות טוב – המסלול שלו פחות מדוייק, לקצב הריצה המוצג יש סטיות רבות יותר.משום מה, סונטו נוטה לאבד קליטה בערוצי נחלים כאשר בגרמין עדיין יש קליטה (גם כאשר רצתי במקביל עם האמביט 3 פיק הייתה בו קליטה כאשר בסונטו 9 לא הייתה)/מניסיון, זה לא נעים לרוץ במשך קילומטרים רבים בלי קליטה בשעון ובלי יכולת ניווט כאשר אתה מסתמך על השעון לניווט במסלול לא מוכר. יש לציין שבריצות ארוכות רבות בשטח, שני השעונים הציגו מרחק כמעט זהה וכאשר ניתחתי את המסלולים של שני השעונים הם היו כמעט זהים לחלוטין. לכן, בסעיף זה יש שיוויון עם יתרון קל לגרמין.
ניווט בשטח
טוב, זה ה-deal braker. כאן באמת שאין מה להשוות בין השעונים. בסונטו 9 אפשרות הניווט בסיסית ביותר – יש קו על השעון. ניווטתי במשך מאות שעות עם הסונטו 9 ולא הייתה ריצה שלא טועים בה בפניה.אני זוכר ריצה אחת בכרמל, שהמסלול התפצל לארבעה מסלולים די מקבילים. כאן זה הופך למשחק ניחושים – באיזה מסלול צריך לבחור?בפניקס יש מפה טופוגרפית אמיתית. אתה לא צריך לעבוד בשביל הניווט – הניווט עובד בשבילך. אפשר לראות את כל המסלולים באזור, לראות קוי גובה וכדומה. בנוסף, ניתן בקלות להוסיף מפות לכל מקום בעולם התרעת הסטיה מהמסלול יותר רגישה בגרמין – בסונטו אפשר לסטות באופן משמעותית מהמסלול עד שיש התרעה ובגרמין היא מופיעה באופן די מיידי (אם כי לרגישות יתר יש גם חיסרון כאשר ההתרעה מופיעה כאשר לא באמת סוטים מהמסלול בגלל קליטה פחות טובה או מסיבה אחרת)/יתרונות וחסרונות בכל אחד מהשעונים:סונטו 9:
באג בלתי מוסבר שהיווה את אחת הסיבות לרצון שלי לבחון את הגרמין הוא שהשעון שינה את המסלול שטענתי בו. אותו מסלול בדיוק שנטען בשעון אחר או בטלפון הוצג בצורה מעוותת ושגויה ולא אפשר ניווט בחלקים מסויימים.לא ניתן להעלות מסלול עם waypoints – נקודות ציון. כלומר, אם רוצים לציין נקודות מים, תחנות או אטרקציות במסלול – זה לא אפשרי.כמו כן כמעט בכל ריצה, גם כאשר אתה בדיוק על המסלול מוצגת התרעה שיצאת מהמסלול.
יתרון משמעותי הוא כאשר יש מסלול מורכב שכולל פיצולים ומסלולים בסגנון 8, יש חץ שמראה באיזה פניה לבחור.
פניקס 6x
תכונה מעניינת היא ה-climbPro – אפשרות ניתוח כל עליה במסלול הן לפני הפעילות והן במהלכה – חוץ מהיכולת המייאשת לדעת עוד כמה נשאר בעליה, אפשר לדעת מה השיפוע, מה אורך העליה ולהיערך בהתאם.נקודת התורפה העיקרית של השעון היא בפיצולים – בניגוד לסונטו, אין חץ או אינדיקציה אחרת שמראה בפיצול מסלולים לאן לפנות, אלא אם מפעילים את פונקציית התרעת הפניות שהיא מאוד מציקה ואני תמיד מנטרל אותה.סיכומו של דבר
בסונטו יש אפשרות ניווט בסיסית. לכן הוא לא מקבל ציון נכשל אולם לא ניתן בכלל להשוות ליכולת של הגרמין ואפשרויות הניווט בו. אם אתם מנווטים בשטח – זו אחת הסיבות המרכזיות לבחור בגרמין.מדידת גובה וטיפוס
למעשה מדידת הטיפוס המצטבר הוא הנתון הכי פחות מדויק מכל הפרמטרים שיש בשעון – מרחק, קצב, דופק וכדומה.שינויי הגובה נמדדים באמצעות שינויים בלחץ הברומטרי אשר משוקללים באמצעות אלגוריתם שונה בכל אחד מהשעונים.
באותו מסלול יהיו נתוני גובה שונים בכל שעון – וגם אם שניים רצים עם בדיוק אותו שעון גם אז יהיו נתונים שונים.
הסונטו 9 מחשב את שינויי הגובה כל פעם שיש הפרש של 3 מטרים. הפניקס מחשב שינוי כל מטר.
כתוצאה מכך, במסלול של גבעות מתגלגלות, או עליות וירידות רבות, הגובה בסונטו יהיה תמיד פחות מהמציאות. יחד עם זאת הפניקס יותר רגיש לשינויים ברומטרים.באג שקיים ככל הנראה בפניקס הוא מדידת גובה מתחת לפני הים – משמע באזור ים המלח. ברוב המוחלט של המקרים השעון יציג נתונים שגויים לחלוטין במדידת הגובה, כנראה שמהנדסי גרמין לא חשבו על האפשרות הזאת….מניסיוני, הנתונים שיהיו בסונטו 9 יהיו תמיד פחות מנתוני האמת. גם הפניקס 6x לא מדויק.שני השעונים מקבלים ציון בינוני בסעיף זה ובלי בדיקה במסלולים שבהם הגובה נמדד בצורה אמינה לא ניתן לדעת מי מהם יותר אמין.
אפליקציה וממשק ווב
אני באמת לא מבין את ההגיון של סונטו. לפעמים נראה שהם פשוט הולכים אחורה – מורידים יכולות ומקשים על העבודה עם השעון.למעשה היו מספר אפליקציות וממשקי ווב שונים. היום, אין ממשק ווב ומאוד קשה לנהל את השעון ולנתח נתונים. יש אפליקציה אולם אפשר לחבר אליה רק שעון אחד! כלומר, אם יש לך שני שעוני סונטו לא ניתן לחברם לאותה אפליקציה. אני אוהב לעבוד במחשב ולאחר שסונטו הורידו את המובסקאונט – אין ממשק ווב.לא ניתן לערוך מסלולים בצורה סבירה, כבר שנים רבות אין בשעון (ובגרסה הקודמת שלו – סונטו ספארטן) אפשרות להכין תוכנית אימון. זה דבר בסיסי שהיה קיים באמביט 3 – עוד תכונה שירדה.תכונה נוספת שירדה היא האפשרות הבסיסית לבצע מעקב של הק”מ של הנעליים. מעוניינים לדעת כמה ק”מ רצתם עם כל זוג נעליים? בלתי אפשרי, אלא אם תתממשקו לשירות חיצוני כמו סטרבה.
נראה שלמהנדסי סונטו בעיה רצינית בנושא התוכנה וחבל.
לגרמין אפליקציה ואתר באיכות טובה וגם בסעיף זה גרמין מנצחת.
תפעול השעון:
גם כאן הממשק והאפשרויות בגרמין הינן בליגה אחת מעל לסונטו. אפשרויות עריכת מסכים, שינויים, תצוגה וכדומה הן ברמה אחת מעל לסונטו. לא אכנס לפרטים (כי יש הרבה פרטים) אבל בגרמין תוכלו לערוך ולשנות מסכים במהלך הפעילות עצמה מהשעון. בסונטו לא ניתן לערוך מסכים מהשעון.תכונה מעצבנת נוספת בסונטו היא אי האפשרות לכבות את מדידת הדופק. לפני כל פעילות יש לכבות באופן ידני את מדידת הדופק – לא כיביתם? במהלך הפעילות כבר לא ניתן לבצע שינוי.אחת הפעילויות הגופניות הנפוצות ביותר היא הליכה. בגרמין יש סוג ספורט כזה אולם בסונטו, משום מה זה לא קיים. פשוט לא ברור למה.גם שלא במסגרת פעילות יש בגרמין מגוון רחב של ווידג’טים ותכונות ואפשרויות שונות כמו מוזיקה, Garmin Pay, התממשקות לתוכנות חיצוניות ועוד. בגרמין ניתן לשלוט על מכשירים נוספים מבית גרמין כמו ה-Inreach, וכן לגרמין אפשרויות חיבור נוספות מלבד Bluetooth – כמו wifi ועוד.בשני השעונים יש אפשרות לקבל התרעות מהטלפון בעברית. שוב הגרמין מנצח בגדול בקטגוריה זו.שירות
מנסיוני ומחוות דעת ברשת עולה כי לסונטו המיובאת על ידי דוגית שירות מעולה. ברשת קיימות תלונות רבות לגבי השירות של גרמין אם כי אני נתקלתי בשירות טוב מאוד.בסעיף זה יש יתרון לסונטו – אם יש לכם בעיה בשעון או צורך בשירות, ככל הנראה בסונטו תקבלו שירות טוב יותר.סיכום לרצים שאין להם זמן לקרוא
במשך תקופה ארוכה השוותי בין שני השעונים. כמעט בכל סעיף לגרמין יש יתרון ברור החל מזמן הסוללה, דיוק, אפשרויות הניווט, פונקציות ותפעול השעון ועוד.אם הצרכים שלכם בסיסיים – ריצה בפארק בלי תכנון אימונים מורכבים, הסונט בהחלט יכול להספיק. ככל שהדרישות מהשעון גדלות – היתרון של הגרמין נעשה משמעותי יותר.יש לציין שהסונטו 9 זול יותר מהגרמין 6x.בסיכומו של דבר הפניקס 6x הוא שעון מתקדם יותר מהסונטו 9 – בעל יכולות ואפשרויות טובות יותר. אני מקווה שבעתיד סונטו ימצאו את הדרך להתמודד עם כל הבעיות שיש להם ולהדביק את הפער מול גרמין.
(בתמונה – אני רץ עם שני השעונים).