מאת: אופיר ורדי 02/10/2024
הבנתי שעם כל האהבה שלי לטבע ולמדבר, אני לא באמת מבין מה קורה שם. התחלתי להתעניין בנושא ולהפתעתי גיליתי שיש קהילה פעילה ואפילו קורסים של גששות. למעשה מיומנות עתיקה זו היא כבר לא נחלתם הבלעדית של הבדואים וכיום, יש יותר ויותר גששים יהודים. לא פעם יצא לי לעבור במדבר ליד עדר עיזים עם רועה – ילד בדואי, היושב על חמור והעיניים שלו שקועות בטלפון – אני עובר לידו בשממה והוא אפילו לא שם לב אלי. גשש הוא כבר לא יהיה.
בסופו של דבר הצלחתי להרשם לקורס גששות שנתי מקיף של "בני אדמה". מדובר על קורס שנתי עם מספר רב של מפגשים דו יומיים (כלומר, כל פעם יומיים עם שינה בשטח). למרות השנה המאתגרת שעברנו, הקורס התקיים עם ההתאמות הנדרשות.הקורס כולל טכניקות גששות שונות – זיהוי עקבות בעלי חיים, זיהוי סימנים נוספים כמו גללים, צניפות, שערות, דגמי תנועה (הליכה / ריצה / דילוג וכדומה), ניתוח קצב תנועה, תיארוך העקבות, התייחסות לשפת הציפורים וסימני אזהרה, הבנה של התנהגויות ספציפיות של בעלי חיים שונים, התייחסות לעקבות ומעקב אחרי בני אדם- לרבות מרדף, מעקב רציף, חיתוכים (דילוג להמשך המסלול), עקבות ומעקב בשטח קשה ועוד. למעשה הקורס נוגע במה שרלוונטי לנו כאן בישראל מבחינת סוגי בעלי החיים, סוג הקרקע והאדמה בתנאי מזג אוויר שונים והיכרות גם עם חיות משק כמו סוסים, פרות ועיזים/כבשים. אחרי הקורס תוכלו להבדיל בין סוס יחף ולא יחף (כלומר, סוס עם פרסה) ובין עקבות של עז ויעל (שלכאורה די דומות).
במהלך הקורס נפתח בפניך המימד הרביעי – בנוסף לריצה בשטח, לנופים, לתוואי ולמסלול אתה רואה מימד נוסף – אותן עקבות של בעלי חיים, בני אדם וגם דומם הנמצאים בשטח. אתה רואה את בעלי החיים גם בלי לראות אותם. הנה, כאן עבר דורבן, כאן סייר צבוע וזו בכלל נקודת רביצה של צבי.דגש רב ניתן גם לתיארוך – מתי הכל קרה. האם העקבות בנות מספר שעות או שהם בכלל מלפני מספר ימים. האם בעל החיים או האדם עבר בלילה או בבוקר. היכולת לפענח את זה נשמעת כמו סיפורי אגדות אולם סימנים ורמזים שונים יכולים לאט לאט, להסיר את המסתורין מאותו סימן קלוש באדמה שעד עכשיו בכלל לא שמת לב אליו.
מדובר על קורס קשוח למדי. יש צורך בסבלנות וביכולת להיות במשך שעות ארוכות בשטח, בחום לוהט באמצע הקיץ בערבה, או בקור ובגשם באזור הרי ירושלים כמעט ללא שינה. גששות זו מיומנות הדורשת למידה ותרגול בלתי פוסקים. הקורס נותן בסיס טוב להבין את השטח ולהתקרב לטבע אולם יש צורך בתרגול שוטף על מנת להעמיק את הידע וההבנה.כך למשל, המדבר אשר נראה שומם, מלא במגוון עצום של בעלי חיים אשר עברו מספר שעות או דקות לפני שהגעתם ובאמצעות ניתוח והבנה של העקבות וסימנים אחרים, תוכלו לדעת מי עוד הסתובב כאן.
באמצעות זיהוי שפת הציפורים, תוכלו לדעת האם אתם לבד או שיש משהו או מישהו שנמצא אחרי הסיבוב והציפורים מתריעות בפניו.כל אחד יכול לקחת את הידע וההבנה בגששות למקום המתאים לו. אם זה זיהוי חרקים (כן, גם להם יש עקבות) ומכרסמים קטנים, מעקב אחרי אדם, או חיפוש אחרי נמרים במדבר.
באחד המפגשים, הלכנו במשך קילומטרים אחרי עקבות של קיפוד המדבר. קיווינו בסופו של דבר להגיע אליו (הרי, כמה מהר כבר קיפוד הולך?) אבל הזמן נגמר וקבוצה אחרת שמצאה צב יבשה מדברי – צב נדיר והקטן ביותר מכל מיני הצבים – קראה לנו. את הקורס שאני עשיתי מעבירים מיכה חנונה – גשש ואיש טבע בכל רמ"ח אבריו, שאין עקבה הנעלמת מעינו ואור ברגהאוס, שהידע שלו בהבנה וניתוח עקבות (כמעט) אינסופי. למידע נוסף – בני אדמה קיימים קורסים נוספים המאפשרים לימוד וקבלת רקע בהיבטים שונים בתחום. * על מנת להתחשב ברגשות הקוראים, לא צירפתי צילומים של גללים…