כבכל תחום גם בתחום הריצות וריצות השטח השתרשו ביטויים מקצועיים שעשויים להישמע כסינית לחלק מהאנשים. חלק מהמילים והביטויים בעולם הריצה ברורים לכולם אולם חלק פחות מוכרים ולכן כתבתי את המדריך המלא למרבית הביטויים והמונחים המקצועיים, כאשר ניסיתי להתמקד, בעולם ריצות השטח. במדריך זה לא התמקדתי בביטויים מעולם ריצות הכביש הקצרות.
מונחים בעולם ריצות השטח:
Single-track
שביל צר שמאפשר מעבר של אדם אחד בלבד
Double-track
כינויים נוספים: שביל לבן, שביל ג'יפים, שביל 4X4 – שביל רחב שמאפשר מעבר רכב
Supported – unsupported
בריצות ארוכות, תחרויות ובקביעת שיאי מסלול ו-FKT ישנן שלוש רמות תמיכה ברץ :
Supported – תמיכה מלאה של צוות או מלווה – הכוללת תחנות, ליווי לאורך המסלול, לעיתים פייסר וסיוע בסחיבת הציוד
Unsupported – אסורה עזרה חיצונית מכל סוג, אין ליווי או תחנות, על הרץ לשאת את כל הציוד, מזון ומים מהתחלת המסלול וניתן להסתייע במקורות מים שלא ממקור מסחרי בשטח בלבד – כלומר מים מברזיות (אך לא מים מתחנות דלק)
Self-supported – אין סיוע חיצוני ועליך להסתדר בכוחות עצמך לאורך המסלול – בין אם מדובר על הטמנה מראש של מזון, מים וציוד או הסתייעות בחנויות / מסעדות / מכולות לאורך המסלול.
FKT
Fastest Known Time – הזמן הידוע המהיר ביותר למסלול מוגדר – קיימים חוקים ברורים ונוקשים להכרה ב-FKT כאשר האתר https://fastestknowntime.com מרכז מספר רב של מסלולים ושיאי מסלול. במידה ורצים פעם ראשונה במסלול אזי OKT – Only Known Time הוא הביטוי הנכון.
Power Hiking
הליכה מהירה במסלולים עם שיפוע גבוה – לרוב מעל 15-20%. בשיפועים כאלו, הליכה מהירה יעילה יותר אנרגטית מאשר ריצה וגם רצי על נעים בהליכה מהירה בחלקים מהמסלול עם שיפוע גבוה.
DOMS
Delayed Onset Muscle Soreness – כאבי שרירים כתוצאה ממאמץ אקצנטרי שהגוף אינו מורגל לו, מופיעים לרוב אחרי ריצות ארוכות בירידות ונמשכים כ-24-72 שעות. אם אתר סובלים מ-DOMS אשר מהווים קרעים קטנים בסיבי השריר, רצוי להמנע ממאמץ עד אשר הכאב יעבור.
ITRA
International Trail Running Association – ארגון המרכז תוצאות, מסלולים, מידע על רצים ומירוצי שטח ברחבי העולם ולמעשה מרכז את מרבית המירוצים המתקיימים.
לכל רץ אשר השלים מירוץ יש ציון ITRA performance index המוחשב לפי התוצאות ודרגת הקושי של המירוץ.
ניתן להעזר בציון זה על מנת לצפות את זמן המירוץ העתידי שלכם או מה יהיה המיקום במירוץ.
שטח טכני
שטח קשה לתנועה, לעיתים בגלל סלעים, שורשים, בוץ, בולדרים, לרוב הוא משופע וצר ודורש מיומנות ותשומת לב.
יריץ
מסלול אשר מאפשר ריצה רצופה וחלק קטן ממנו, אם בכלל, ברמה טכנית שאינה מאפשרת ריצה או בעל שיפוע משמעותי.
גרף גבהים – Elevation Profile
גרף בעל שני צירים – כאשר ה-X לרוב הוא המרחק וה-Y הגובה של מסלול. ניתן לסמן בצבעים שונים את רמת השיפוע של כל חלק (לרוב רק של העליות) וכן לציין מיקום של תחנות סיוע
דוגמא של גרף גבהים עם סימון אחוז השיפוע בעליות
שמורת טבע
חלק גדול מישראל הינו שמורת טבע והכניסה והתנועה בה כפופה לחוקים שונים. למשל, בשמורת טבע אסור לרדת ממסלולים מסומנים, או לרוץ בחושך. יש לשים לב שהכללים לגבי שמורות תקפים רק בשמורה מוכרזת כאשר קיימות רמות הכרה נוספות אשר למעשה אינן מהוות שמורות מבחינת הכללים בחוק. רמות נוספות: שמורה מוצעת, מופקדת, מאושרת. כך למשל כמעט כל שטח החרמון אינו שמורת טבע.
שטח אש
שאר השטח בישראל, אשר אינו שמורת טבע הינו שטח אש. כמעט כל דרום הארץ ורמת הגולן הוא שטח אש. אם רוצים להכנס / לרוץ בשטח אש יש לתאם זאת מול הפיקוד הרלוונטי או לעשות כן רק בימי שישי / שבת, ימים בהם אין אימונים של הצבא.
שטחי אש בדרום – מקור אתר govmap
Fell Running
תחום ריצה שמקורו באנגליה, שאינו במסלול מוגדר או בכלל לא במסלול – צריך להגיע מנקודה מוגדרת לנקודה מוגדרת אחרת באיזה מסלול שתבחר, לרוב בשטח הררי וטכני – לעיתים הנקודות הן פסגות של גבעות – כאשר ההגעה מפסגה של גבעה אחת לאחרת יכולה להיות בכל מסלול שתרצה – אולם לא תמיד המסלול הקצר ביותר הוא המהיר או הנוח ביותר. אחד המסלולים המפורסמים בתחום זה הינו Bob Graham Round – מסלול בן 106 ק"מ עם כ- 8,000 מטר טיפוס על פני כ-42 פסגות של גבעות באנגליה.
Skyrunning
ריצת הרים – לרוב בגבהים של 2,000 מטר ומעלה, עם שיפוע ממוצע של 6% ומעלה אשר צריכות לכלול קטעים עם שיפוע של 30%. המסלולים לרוב מאוד טכנים, במרחק של 20-99 ק"מ. מרחקים קצרים יותר נקראים VERTICAL KILOMETER
Vertical Kilometer
מונח מעולם ה- Skyrunning – לרוב מירוץ במעלה הר עם טיפוס של לפחות 1,000 מטר במרחק של פחות מ-5 ק"מ.
יכולים להיות מירוצים בעולם ה- Vertical Kilometer במכפלות – כלומר Double Vertical Kilometer ו- Triple Vertical Kilometer – כלומר בהתאמה 2,000 מטר טיפוס על פני עד 10 ק"מ ו-3,000 מטר טיפוס על פני 15 ק"מ. לרוב המירוצים אינם מעגליים – כלומר מתבצעים רק במעלה ההר (כאשר הרצים חוזרים ברכבל או בהסעה לנקודת ההתחלה).
Fast Trekking
או Speed hiking הוא ספורט המשלב אלמנטים מעולם ריצות השטח ומעולם הטיולים – התנועה מהירה יותר מאשר בטיול אולם איטית מריצת שטח ולרוב מתבצעת בשטח הררי וטכני. רוב הזמן מתבצעת הליכה מהירה בשטח ולעיתים ניתן לשלב ריצה בקטעים יותר קלים (למשל בירידות מתונות ולא טכנית).
Leave No Trace
חובה עלינו לשמור על הטבע ולפגוע בו ככל הפחות. הרעיון הוא לא להשאיר שום סימן שעברת במסלול – לאסוף את כל הפסולת שלך, לא לפגוע בתוואי השטח, צמחיה, בעלי חיים.
קיצור של Personal record או Personal Best – שיא אישי
Bib
מספר חזה – מספר הרץ בתחרות אשר יש לענוד באופן גלוי
Mile
דרך מדידת מרחק שנועדה לבלבל את אלו הרגילים לשיטה המטרית. מייל הינו 1,609 מטר– מירוץ 100 מייל הינו למעשה 160.9 ק"מ.
בנוסף במדידת גובה יש המשתמשים ב-Feet – כאשר פיט הינו 0.3048 מטר – כלומר למשל, שיא הגובה במירוץ Hardrock100 אשר מתקיים בגבהים משמעותיים הינו 14,048 פיט כלומר 4,282 מטר.
LSD
long slow distance או ריצות נפח – ריצות ארוכות בקצב איטי וקבוע
אולטרה מרתון
קיימות מספר הגדרות לאולטרה מרתון – החל ממרחקים של מעבר למרתון – כך למשל 50 ק"מ יחשב כמרחק אולטרה. הגדרות אחרות נותנות דגש רב יותר למאמץ – ובהן רק מרחקים של מעבר ל-100 ק"מ, הכוללים מעבר יום ולילה יחשבו כאולטרה
רב יומי Multi-Day / Multi-Stage
מירוצים הנפרשים לאורך מספר ימים – הם כוללים מירוצים הנתחמים בזמן – כמו מירוץ של 6 ימים, 10 ימים, מרחק – 1,000 ק"מ וכדומה. מירוץ רב שלבי הוא לרוב מירוץ שטח שבכל יום מוגדר מרחק שיש לעבור – בכל בוקר יש הזנקה לאותו שלב והדירוג הכללי במירוץ נקבע לפי סך הזמן בכל השלבים.
DNF – DNS
DNS – Did Not Start רץ אשר רשום למירוץ אולם לא הגיע לזינוק
DNF – Did Not Finish – כל מי שלא סיים מירוץ – כלומר שפרש בהמלכו מכל סיבה, לא עמד בזמני הקאט אוף וכדומה.
למעשה קיים קיצור נוסף – DFL – Dead Freakin’ Last – הרץ האחרון אשר סיים את המירוץ
Drop Bag
תיק שמשתתף במירוץ יכול לשלוח לתחנה / תחנות לאורך המסלול – אפשר לשים בתיק ציוד להחלפה, מזון, ביגוד וכדומה. לרוב התיק נשלח לתחנה מרכזית הממוקמת באמצע המסלול.
ציוד חובה – Mandatory Gear
רשימה של ציוד שמארגני מירוץ קובעים, אותו חובה לשאת לאורך המירוץ. מדובר על ציוד לבטיחות הרץ – כמו פנס, מעיל גשם, ביגוד חם וכדומה. במקרים רבים יש נקודות בדיקה לפני המירוץ / הזינוק או במהלכו ואם חסר חלק מהציוד – הרץ עלול להפסל.
אימון מדרגות
אחד מהאימונים היעילים והנפוצים לרצי שטח – האימון משפר את היכולת האירובית, כח שרירים עם אימפקט נמוך וסיכון נמוך לפציעות. לרוב מבוצע בהגדרת זמן – כלומר אימון של שעה וכדומה. בארץ, גרם המדרגות הנגיש הגבוה ביותר הוא במגדל משה אביב ברמת גן. ניתן לבצע רק בעליה כאשר יורדים במעלית או עליה וירידה במדרגות. באופן מקביל, ניתן לעשות אימון עליות – חזרה שוב ושוב על עליה – בכביש או בשטח, במרחק של 100 מטר ועד קילומטר ומעלה.
Cutoff
משך הזמן המקסימאלי שיש להשלים את המירוץ. ניתן לקבוע זמני קאטאוף גם לנקודות לאורך המסלול – כאשר רץ שאינו עובר את הנקודות האלו או מגיע לסיום בזמן שהוגדר נפסל ומוגדר כ-DNF
Qualifier
חלק מהמירוצים המבוקשים בעולם דורשים השלמה של מירוצים אחרים כתנאי מוקדם להרשמה. יש רשימה מוגדרת של מירוצים המוגדרים כ- Qualifier לאותו מירוץ – לדוגמא, Western States 100 דורש השלמה של מירוץ מרשימה מוגדרת כתנאי לרישום. מירוצים רבים אחרים דורשים השלמה של כל מירוץ בדרגת קושי מסויימת כתנאי לרישום.
המירוץ הקשה בעולם
עשרות מירוצים מתהדרים בתואר המירוץ הקשה בעולם. מאחר רק מירוץ אחד, יכול להיות הקשה בעולם, תוכלו להמר שאם מירוץ מתהדר בתואר הזה, הוא כנראה מגזים.
אם כבר צריך לבחור את המירוץ הקשה בעולם, אז בעולם ריצות הכביש ככל הנראה מירוץ ה- 3100 Mile Race – Sri Chinmoy – מירוץ של כ-5,000 ק"מ בניו יורק הוא הקשה בעולם ריצות הכביש ואילו בעולם ריצות השטח – the barkley marathons – מירוץ באורך לא ברור (אולם מעל ל-100 מייל) אותו סיימו רק 15 רצים משנת 1986 הינו הקשה בעולם.
תחנת סיוע / הזנה – Aid Station – Checkpoint
נקודה לאורך מירוץ בה ניתן סיוע לרצים, מזון, שתיה, ניתן לעיתים לפגוש מלווים ולקבל עזרה רפואית. קיימות רמות שונות של תחנות סיוע אשר חלק מהן אף מאפשרות שינה, מקלחות ומזון חם או רק מילוי מים. לעיתים Checkpoint היא רק נקודה בה בודקים מעבר של רץ ורישום מספר החזה – Bib שלו.