מאת: אופיר ורדי 12/04/2024
מדבר יהודה הוא אחד מהמדבריות האהובים עלי ביותר בישראל ותמיד נחמד לשוב אליו. הפעם, אולי הריצה האחרונה במדבר לעונת החורף, כללה בעיקר מסלולים מוכרים עם גיחות ממש קצרות לחלקים פחות מוכרים.ההתחלה, עוד לפני הזריחה, על מנת לחסוך קצת בשעות חום מחניון לילה נחל צאלים.
משם עולים במעלה צאלים צפוני ובראש המעלה לוקחים את השביל המוביל לגבי הרדוף. הצלחתי להשיג את השמש ולהגיע לפניה לראש המעלה.משם ממשיכים לאורך המצוק
כל המסלול לאורך המצוק הוא אחד מנקודות התצפית העוצמתיות ביותר לדעתי במדבר יהודההשביל מוביל אותנו לחציה של נחל הרדוף
חוצים את נחל הרדוף ואת הגבים שכבר זמן רב לא התחדשו בשיטפון מרענן.לאחר שחוצים את נחל הרדוף ממשיכים למעלה נמר. אפשר לראות את עין צפצפה שבהם הפעם לא נבקר.
ממשיכים בירידה התלולה המחייבת אכילה של חצי פיתה עם שוקולד.יורדים במעלה נמר לעין נמר. למען האמת, אני פחות אוהב את השיפוצים האחרונים שבוצעו בסביבות המעיין על ידי איזה שיטפון רב עוצמה.
הגישה לנביעה עצמה די נחסמה על ידי הבולדרים הענקיים אם כי הכניסה עכשיו לאזור המעיין יותר קלה. בכל אופן, לאחר טבילה מרעננת ומילוי מים חוזרים לנחל צאלים ועולים במעלה גורני. מעלה גורני מתחבר לשביל ישראל אולם מיד נפרד ממנו על מנת לרדת במעלה ענבה. מעלה ענבה חוזר לכיוון חניון לילה נחל צאלים אולם ניקח את השביל לכיוון מצדה – שביל נוח שמאפשר ריצה אולם לא לאורך זמן – כי מעלה צאלים דרומי, אותו שביל לא מסומן אולם נוח, ברור ובטוח מחזיר אותנו לבמת המדבר. נגיע שוב לשביל ישראל ונפנה לגב התחתון של נחל ענבה. הגב עדיין מרשים ומלא במים לאחר הביקור בגב, מתחיל לטפס בתוואי נחל ענבה. בזמן המתאים, הנחל מלא גבים, בריכות ובמים אולם עכשיו הכל יבש. התנועה בנחל איטית בגלל הבולדרים, סלעים ועיקופים שונים שיש לעשות למפלונים ולגבים היבשים. מגיעים למפל בנחל ענבה – מפל שלא ניתן לעבור ויש למצוא לו עיקוף. לא בדקתי מראש מה העיקוף הכי נוח ולכן גם לא שמתי לב לסימון או נאקב ברור. לאחר מבט חטוף על שתי הגדות, נראה היה שיהיה נוח יותר מעקוף את המפל מהגדה הדרומית. סוג הסלע מאפשר טיפוס בטוח ואכן לאחר עיקוף של המפל ומבט לגב העליון בנחל, ממשיכים במעלה נחל ענבה. לקראת סוף החלק הקניוני של הנחל ניתן לטפס על הגדה הדרומית ולצאת מהנחל. מתחברים לשביל רחב ונוח שאינו מסומן המגיע עד לכביש 3199 – הכביש למצדה. חוצים את הכביש ויורדים לערוץ הנשפך לנחל מצדה. המטרה להגיע לצד השני של נחל מצדה על מנת לבחון מעלה חדש שאינו מסומן. התנועה בערוץ כרגיל טכנית ואיטית ללא מכשולים מיוחדים. אי אפשר בלי למצוא איזה אבן מעניינת – האם זה מאובן של רוגלך? מרחוק אני כבר רואה את ערוץ נחל מצדה ומיד אני מבין שלא יתכן שלא יהיו הפתעות. אז כן, הערוץ מתחבר לנחל מצדה במפל. מסביב צוקים בלתי עבירים. אני חושב מה לעשות – תמיד יהיה איפשהו עיקוף – האם ממזרח או ממערב? זו הייתה שאלה מכשילה כי לאחר שאני מסתכל שוב אני רואה שיהיה הכי נוח פשוט לרדת במפל – הוא לא ממש אנכי ואפשר בזהירות לרדת בו בלי סיכון ממשי. טוב, מתחילים לעלות בנחל מצדה החביב במטרה למצוא נקודת יציאה בגדה הדרומית. די מהר אני מוצא אפשרות נוחה לעליה – ושוב מגיעים לבמת המדבר עכשיו רואים את מצדה מעבר למצוק. אני מגיע לראש המעלה הנוח היורד לרשת שבילי אופנים. המעלה הקצר ככל מעלה אחר, יורד (או עולה) בצורה מתונה ובטוחה. מכאן המרחק למצדה לא גדול – מגיעים לחניון הלילה ולכניסה למצדה. לצערי הקיוסק סגור אולם לידו יש קולר עם מים קפואים – צ'ופר רציני במזג אוויר חם. עכשיו יש כמה אופציות. גיבורי העל שרוצים להאריך את המסלול ולהוסיף עוד טיפוס, יכולים לעלות את שביל הסוללה, לרדת בשביל הנחש, לעלות במעלה אלעזר ולחזור למצדה. אפשר לותר על הסיבוב הזה ולרדת בשביל הרץ ולהתחבר לשביל האדום הנוח חזרה לחניון לילה נחל צאלים. במסלול יש שתי נקודות מים – עין נמר ומצדה. 39 ק"מ, 2,100 מטר טיפוס רמת קושי/טכניות – בינוני. Unsupported . למסלול לחצו כאן