לאחר שנים ארוכות שאני רץ רק עם הפנס Zebralight H600w Mk IV הגעתי למסקנה שהגיע הזמן לבדוק פנסים נוספים. אני עדיין מאוד מרוצה מהפנס והוא בהחלט יכול להוות נקודת יחוס טובה לבחינת פנסים אחרים.
אם אין לכם כח לקרוא סקירות ארוכות, ניתן לדלג ישר לסוף – למסקנות…
יש לי במגירה פנסים רבים נוספים של מגוון חברות אולם אני לא משתמש בהם מאחר והם לא עומדים בתחרות עם הזברהלייט.
פנס הוא אחד מהאביזרים החשובים ביותר בריצות שטח – הרי לא ניתן לרוץ בלילה ללא פנס וחשוב לבחור את הפנס המתאים לדרישות שלנו.
כאשר בוחרים פנס לריצה יש לקחת בחשבון את המאפיינים הבאים:
זמן סוללה
רצוי פנס שיחזיק במשך לילה שלם כלומר 8-10 שעות תאורה. פנס כזה יאפשר לבצע כל אימון ואת רוב המירוצים בלי צורך להתעסק עם החלפת סוללות, נשיאת כמות רבה של סוללות להחלפה והחלפת הסוללות באמצע הריצה, בחושך.
עוצמת תאורה
תנאי שטח ומזג אוויר שונים דורשים עוצמת תאורה שונה. עוצמת התאורה בפנסים נמדדת בלומנס – כאשר עוצמה חלשה המתאימה לתנועה איטית, לרוב בעליות, או בשטח לא טכני היא 50-200 לומינס, עוצמה בינונית המתאימה לריצה בסינגלים ומאירה לטווח של עד 50-70 מטר היא 300-500 לומינס ואילו עוצמה גבוהה, המתאימה לריצה מהירה בירידות טכניות או כאשר צריכים לבחון את הסביבה הרחוקה היא לכיוון של 1,000 לומינס.
בריצות כביש או בשטח קל ניתן להסתפק גם בפנס המגיע לעוצמה בינונית בלבד אולם בשטח חובה פנס המגיע לעוצמת תאורה גבוהה.
פנס איכותי מאפשר מעבר בין שלושת עוצמות התאורה ומגיע ללפחות 800 לומינס
משקל וגודל
מאחר ואנחנו נושאים את הפנס לאורך כל הריצה, נרצה פנס קל ככל הניתן ושאינו מגושם – כלומר שיהיה אפשר לשים אותו בכיס צד בווסט, שלא יכביד על הראש בזמן השימוש בו. יש פנסים, כמו הזברהלייט, שניתן להשתמש בהם גם כפנס ראש וגם כפנס יד – כלומר ניתן לחבר אותם לרצועת ראש או לא.
משקל סביר לפנס הוא 120-160 גרם כולל הסוללות והרצועה.
אמינות וקלות הפעלה
כאשר אנחנו נכנסים ללילה, נרצה פנס שההפעלה שלו לא דורשת תואר במחשבים ושניתן לתפעל אותו בפשטות גם בחושך, כשאתה עייף ולא ממש מרוכז.
כמו כן מאוד חשוב שלא יהיו הפתעות כאשר אתה צריך אותו – כלומר, שזמן העבודה שלו יהיה ידוע ועיקבי, שלא יהיה מצב שהוא פשוט לא עובד כי בטעות כאשר הוא היה בווסט מאחורה, הוא הופעל בלי כוונה והסוללה נגמרה. כמו כן עמידות בפני נפילות, חדירת מים ואבק הכרחית בתנאי שטח.
פנס ריאקטיבי – פנס שמשנה את עוצמת התאורה באופן אוטומטי – לפי פרופיל שניתן לקבוע מראש או לפי זווית התאורה (כלומר, אם הראש פונה לאופק – למרחק, עוצמת התאורה עולה) אינו מאפשר לדעת מה יהיה זמן ההפעלה ולכן, לפחות עבורי, לא מתאים.
סוג סוללות
אני מעדיף פנס עם סוללות נטענות ולא סוללות חד פעמיות – מלבד זה שהן ידידותיות יותר לסביבה, זולות יותר בשימוש ממושך, ניתן להטעין אותן לאחר כל שימוש – כאשר בסוללות רגילות, או שתזרוק אותן כאשר הן חצי מלאות או שאתה יוצא לריצה עם סוללות שלא ממש ברור עוד כמה זמן נשאר להן וצריך לקחת סוללות ספייר
טוב, לאחר ההקדמה הארוכה הגיע הזמן להכיר את הפנס עצמו
פניקס Fenix HM65R – קצת פרטים טכנים
פניקס זו חברה סינית שמתמחה ביצור מגוון פנסים ואביזרי תאורה ובעלת מוניטין טוב. הפניקס HM65R הינו פנס שמיועד לפעילות חוץ ומתאים במיוחד לריצה. לפנס דירוג IP68 – כלומר הגנה מוחלטת מפני אבק ומים. המשמעות שהפנס מוגן מכל תנאי מזג אוויר.
יש לציין שגם ל- Zebralight H600w Mk IV דירוג IPX8 – כלומר הגנה מוחלטת מפני מים עד ל-30 דקות בעומק 2 מטר. שני הפנסים מאפשרים ריצה הכוללת כניסה למים (למשל מעבר בגבים, נחלים, שחיה).
בנוסף, על פי נתוני היצרן, הפנס שורד נפילות מגובה 2 מטרים (לא בדקתי)
נוחות הפעלה
הפניקס פשוט ונוח להפעלה. לפנס יש שתי נורות לד – אחת ממוקדת לטווח ארוך ואחת עם עלומה מפוזרת אשר מאירה את הסביבה הקרובה, כאשר לכל אחת מהן מתג הפעלה נפרד. לחיצה אחת ארוכה – מפעילה כל את מהנורות (בנפרד) ולחיצה נוספת מיועדת למעבר בין עוצמות התאורה. ניתן לבחור איזה נורה להפעיל – כל אחת לחוד או שתיהן ביחד. פשוט ביותר ונוח.
בנוסף, ניתן על ידי לחיצה של מספר שניות על שני המתגים לנעול את הפנס כך שבטעות לא יופעל בתיק.
הרצועה של הפנס נוחה ומחזיקה אותו בצורה מצויינת בכל מצב. גם בקפיצות וטלטולים הפנס לא זז ממקומו.
תצוגה מיוחדת מראה את מצב הסוללה.
הפנס מיועד לשמש רק כפנס ראש כאשר הזברה לייט מעוצב בצורה כזו שהוא יכול לשמש גם כפנס יד בצורה מושלמת.
סוללה
הפנס מופעל על ידי סוללה נטענת 18650 המסופקת יחד עם הפנס. ניתן לחבר את הפנס ישירות לחיבור USB ולטעון את הסוללה – נוח ופשוט.
החלפת הסוללה במידת הצורך פשוטה ונוחה.
משקל וגודל
הפנס, יחד עם הסוללה והרצועה שוקל 148.7 גרם
להשוואה ה- Zebralight H600w Mk IV שוקל 128.5 גרם
הפנס יותר גדול מהזברהלייט אולם עדיין נכנס לווסט.
מאחר וכל המשקל של הפנס מרוכז בקדמת הראש, עלולה להיווצר תחושה לא נעימה בשימוש ממושך. גם בזברהלייט כל המשקל מרוכז בקדמת הראש אולם המשקל והמימדים שלו קטנים יותר אז זה פחות משמעותי.
עוצמת תאורה וזמן סוללה
זמן הסוללה מושפע כמובן ממספר גורמים הכוללים את סוג הסוללה, תנאי מזג אוויר אולם בעיקר מעוצמת התאורה.
להלן נתוני היצרן:
משמעות טבלה זו היא שהפנס מאפשר בתנאים אופטימאלים משך הפעלה של שני לילות!
כמובן כל אחד יבחר את סוג התאורה הנוח לו – אור ממוקד או פיזור רחב – לי יותר נוח אור ממוקד.
עוצמת תאורה – תנאי שטח רגילים כוללים תנועה בעליות, ירידות, סינגלים ושבילים לבנים, כאשר בעליות – ברוב המקרים הסתפקתי בתאורה הבינונית (130 לומינס) ואף בחלשה – במיוחד בעליות תלולות בשבילים ברורים כאשר התנועה איטית. בירידות טכניות השתמשתי בתאורת הטורבו / עוצמה גבוהה ובתמהיל פעולה זה ניתן לקחת בחשבון לפי נתוני היצרן משך פעולה של לילה שלם ואף יותר מזה. כמובן שאם משלבים תאורה ממוקדת ומפוזרת – כלומר – רואים היטב את השטח הקרוב וגם למרחק גדול יותר, זמן הסוללה יורד.
זה זמן עבודה מרשים ביותר ומהגבוהים שיש בשוק. הפער בזמן העבודה מהמתחרים כל כך גדול עד כדי כך שהנתונים של היצרן נראים בלתי אפשריים.
להשוואה, נתוני זמן הסוללה הרישמיים של הזברהלייט שגם לו זמן עבודה מעולה ומנסיוני הוא מחזיק לילה שלם:
אור גבוה – 900 לומינס כ-3 שעות
אור בינוני – 130 לומינס – כ-14 שעות
אור בינוני – חלש – 56 לומינס – 28 שעות
זמן הסוללה שהיצרנים מפרסמים די דומה לנתוני צריכת הדלק של יצרני הרכב. בפועל, אף פעם לא תגיע לנתונים האלו. כמו כן הם לוקחים בזמן הפעולה גם את המצב של דעיכת הסוללה והירידה בעוצמת התאורה – עד לכשל סופי.
לכן לא הייתה לי ברירה ובדקתי בעצמי כמה זמן הפנס יחזיק. במצב פעולה אמיתי בשטח – כלומר, מעבר בין עוצמות שונות כאשר אני לא יכול לבודד בצורה מדוייקת כמה זמן הייתי בכל עוצמה (אולם,רוב הזמן ההפעלה בעוצמה בינונית) הפנס מחזיק מעבר ללילה שלם. לא הצלחתי לשחזר זמן פעולה של 22 שעות בעוצמת תאורה גבוהה.
היו לי מספר פעילויות של לילה שלם עם הפנס – כאשר נותרו בסוללה כ-25% – למשל רצתי עם הפנס את מירוץ GTC100 שבו הוא פעל באופן רצוף כל הלילה ועדיין נותרו עוד כמה שעות עבודה.
בנוסף, יש לקחת בחשבון דעיכה של עוצמת התאורה וכאשר הסוללה מתרוקנת, עוצמת התאורה מופחתת על ידי הפנס (כלומר, לא ניתן להפעיל אותו בעוצמת טורבו או גבוהה).
מאחר ולא הצלחתי להגיע לנתוני היצרן בסעיף זה הפנס מקבל ציון טוב מאוד – עדיין יש לו זמן פעולה מרשים במיוחד.
סיכומו של דבר
הפניקס HM65R הוא פנס טוב. הרצועה שלו נוחה ויציבה לריצות ארוכות בשטח, ניתן להפעיל בנפרד שתי נורות – אחת ממוקדת למרחק ואת מפוזרת לטווח הקרוב, עוצמת התאורה חזקה וניתנת לשליטה בקלות, זמן הסוללה הוא בין הטובים בשוק, התפעול שלו מצויין (פשטות הפעלה, החלפת סוללה, הטענה), הוא עמיד מפני נפילות, מים ואבק ואינו מגושם יותר מידי.
מבחינתי התכונות החשובות בפנס לפי סדר יורד הן: זמן סוללה, עוצמת תאורה, משקל וגודל, אמינות ונוחות הפעלה.
ולמי שאוהב ציונים:
זמן סוללה: 9.5
נוחות וקלות הפעלה – 9
עוצמת תאורה – 8
משקל, וגודל – 8
אמינות – 9
ציון כללי: 9
ניתן לרכוש את הפנס במספר מקורות ברשת.