שעון הגרמין הוא כמו מחשב קטן (וגם עולה כמו מחשב..) ויכול למדוד, להציג ולהעריך מגוון גדול של מידע ונתונים, לתת לכם תוכניות אימון, להעריך מה מצבכם הפיזי והמנטלי, לתת לכם ציונים כמעט על כל דבר – החל מאיכות השינה, עד כמה אתם מוכנים לאימון הבא, כמה "כח" נשאר לכם במהלך האימון ועוד אינספור נתונים ומדדים שונים.
אם כל המידע הזה מיותר עבורכם – אז אין טעם להשקיע בדגמים היקרים יותר ושעון יחסית פשוט וזול ימדוד את קצב הריצה, הדופק, המרחק בלי להסתבך יותר מידי.
אבל המתאמן החובבן או המקצועי שכבר משקיע שעות ארוכות כל שבוע ורוצה לקבל מידע מקיף ולמצות את היכולות של הגרמין שלו (כן, אני יודע שיש עוד מותגי שעונים כמו קורוס, סונטו, פולאר, אולי אסקור את היכולות שלהם בעתיד) צריך להבין ולהגדיר את השעון כך שימדוד ויציג בצורה נכונה את הנתונים ויאפשר שימוש בכל היכולות.
מדריך זה של 13 ההגדרות הראשוניות החשובות (ועוד אחת בונוס בסוף) מיועד למי שמשתמש בשעון חדש, או בעלים של שעון ישן אבל התעצל עד היום להגדיר את מה שצריך. כמובן שאני לא מתיימר לתת מדריך שיקיף את כל התכונות – בשביל זה יש את ספר המשתמש של כל שעון באתר גרמין, אלא להתייחס לדברים החשובים ביותר.
בשביל עוד יותר לסבך את העניינים, את הגדרות השעון ניתן לבצע בשלושה מקומות שונים. ראשית, בשעון עצמו. חלק מההגדרות ניתנות לביצוע רק בגרמין קונקט. את חלקן ניתן במקביל לשנות גם בשעון וגם בגרמין קונקט. בנוסף יש את החנות של גרמין – Garmin Connect IQ שבה ניתן להוריד פרצופים שונים לשעון ולטעון אפליקציות נוספות (חלק מהן בחינם, חלק בתשלום וחלק במודל פרימיום – כלומר, תכונות מסויימות ניתנות בחינם ואילו על המעניינות יותר יש לשלם).
מאחר והשפה הבסיסית של השעון היא אנגלית, אני מתייחס במאמר לתפריטים והגדרות באנגלית. על מנת להכנס לכל אחת מההגדרות בשעון יש ללחוץ תחילה לחיצה ארוכה על הכפתור השמאלי האמצעי.
טוב, נתחיל מהקל לכבד.
הגדרות בסיסיות
השעון נותן הערכה של מצב הכושר שלכם, כמות קלוריות שהוצאתם ביום, עד כמה אתם מוכנים לאימון ובכלל ליום ועוד אולם הערכות אלו הן הערכות בלבד – ולא בהכרח מדוייקות או קרובות למציאות. כן ניתן להעזר בהן על מנת להשוות בין ימים שונים – כלומר, למשל, האם בשבוע מסויים הוצאתם יותר קלוריות משבוע אחר, אולם, על מנת שהשעון יתן הערכות פחות שגויות לגבי המדדים השונים, יש להגדיר את הנתונים הבסיסיים שלכם – גיל, משקל, טווח דופק, מין וכדומה.
settings > User Profile > Heart Rate & Power Zones
הגדרות לחסכון בסוללה
אם האימונים והמירוצים שלכם יחסית קצרים ויש לכם גישה תמידית לאפשרות טעינת השעון, ברוב המקרים אין צורך בהתייחסות לזמן הסוללה של השעון. אולם, אם אתם לפני מירוץ אולטרה ארוך, נסיעה לחו"ל או טיול שבו לא תוכלו לטעון את השעון ואתם רוצים למצות את זמן הסוללה ככל הניתן, אפשר באמצעות שינוי הגדרות, להאריך משמעותית את זמן הסוללה – בעיקר בזמן הפעילות.
עם גרמין פיי אתם אף פעם לא לבד. גם אם יוצאים לריצה בלי כלום – תמיד יש על היד שלכם ארנק שמאפשר תשלום ב-99% מהמקומות (כן, בארץ עדיין במוניות ותשלום עבור דלק לא אפשרי באמצעי תשלום זה).
זה נוח ובטוח וגם לא מסובך להגדיר. אולם ראשית, יש לבדוק האם כרטיס האשראי שלכם נתמך בגרמין – שלא כמו באפל ובגוגל, לא כל כרטיסי האשראי בארץ ובעולם נתמכים. הכרטיסים הנתמכים בארץ הם:
CAL: MASTERCARD
CAL: VISA
Europay: MASTERCARD
Genome: VISA
Isracard: MASTERCARD
MAX Bank: MASTERCARD
MAX Bank: VISA
הגדרה – דרך הגרמין קונקט – הכנסו להגדרות השעון – garmin pay
הגדרת Hot Keys
ה- Hot Keys למעשה מאפשרים גישה מהירה לכל מיני תכונות במקום לחפש אותם בתפריטים ובכך לחסוך זמן במיוחד כאשר דרושה גישה מהירה לתכונות אלו.
ניתן להגדיר בשעון עצמו System<Hot Keys את הלחצנים ומה כל אחד מהם יבצע כאשר האפשרויות הן:
לחיצה ארוכה על כפתור אחד – כמו Start, Back, Down או לחיצה בו זמנית על שני לחצנים – Start + Down וכדומה (הרשימה המלאה מופיעה בשעון עצמו) מפעילה את ה-Hot Key שנבחר – כאשר התכונה הזו אפשרית גם בזמן הפעילות עצמה.
אני משתמש בהגדרה זו למגוון דברים כמו: מעבר לפרצוף השעון (נוח בזמן הפעילות כאשר רוצים לראות מיידית את השעה או מצב הסוללה וכדומה), פנס (טוב בלילה כאשר הולכים לשירותים…), שינוי ספורט, צילום מסך של השעון, שינוי מצב הבהירות, מעבר לגרמין פיי וכדומה.
הקלטת הנתונים
בכל פעילות הנתונים שלכם מוקלטים בשעון ואח"כ ניתנים לתצוגה בשעון עצמו, בגרמין קונקט ובסטרבה כמובן.
יש שתי הגדרות שכדאי לעדכן – הראשונה – תדירות שמירת הנתונים
System< Data Recording
את התדירות יש לעדכן לכל שניה (אחרת הנתונים נשמרים ברמת דיוק נמוכה יותר)
השניה – היא שמירת נתוני הטמפרטורה בזמן פעילות – הגדרת המחדל היא לא לשמור. אני אוהב שיש את הנתון הזה שמאפשר לנתח ולהבין את ההשפעה של הטמפרטורה על הביצוע ובכלל
ההגדרה מתבצעת בהגדרת הפעילות (יש להגדיר עבור כל סוג פעילות האם תוקלט הטמפרטורה)
הגדרת Controls
לחיצה ארוכה על הכפתור השמאלי העליון תעביר אותנו למסך ה- Controls
במסך זה ניתן להגדיר מגוון רחב של תכונות שיוצגו ב"תפריט" הראשי של השעון – ההגדרה מבצעת כאן:
בשעון: Appearance< Controls
ניתן לבחור בתכונות חשובות שבהן אתם משתמשים כמו: כיבוי השעון, מצב חסכון באנרגיה, שעון עצר, שעון מעורר, גרמין פיי, מצב טיסה, הפעלת WIFI, הגדרות הפנס, Find My Phone ועוד
הגדרת פרצוף השעון
באנגלית זה נשמע יותר טוב – Watch Face – שזה למעשה איך שתצוגה והנתונים נראים בשעון שלא בזמן פעילות. ניתן לבחור באחת מהאפשרויות הבסיסיות של גרמין וכמובן לבחור איזה נתונים יוצגו או להוריד פרצוף מאלפי האפשרויות ב- Garmin Connect IQ.
בהגדרות השעות בחרו את watch face ואז Customize
הגדרת יעדים
מעוניינים שגם השעון יציק לכם? (בנוסף לבוס, האשה/בעל, הילדים ו…)
ניתן להגדיר יעדים יומיים כגון מספר צעדים, טיפוס קומות, תנועה ומתבצעת ב- Health & Wellness בשעון או בגרמין קונקט: Notifications & Slerts < System Alerts
שינוי מסכים בכל פעילות
בכל סוג פעילות ניתן לבחור איזה מסכים יוצגו, כמה שדות בכל מסך ואילו נתונים. ניתן להגדיר אינסוף סוגי פעילויות עם נתונים שונים.
אני ממליץ לא להציג יותר מידי מידע – ובמיוחד מידע שלא עוזר לכם בזמן הפעילות. כמובן שניתן כל הזמן לעדכן את המסכים גם תוך כדי הפעילות עצמה! כלומר, אם במהלך הריצה, אתם רוצים להוסיף נתון מסויים, ניתן לשנות / להוסיף באחד המסכים את הנתון.
ניתן לשנות את המסכים בקלות בגרמין קונקט וגם בשעון עצמו
בשעון – Activities & Apps בחרו את סוג הפעילות, ואז Data Screens > Add Data Screen
הגדרת מפות
המפות אינן חלק בלתי נפרד מהשעון ולא תמיד יש את המפה לאזור שבו אתם מתכוונים לרוץ. לכן יש לטעון מפה רלוונטית ולעדכן אותה מידי פעם. כאשר קונים שעון בארץ, יש להגיע לאחד ממרכזי השירות שם יטענו לכם מפה מפורטת של ישראל.
במדינת אחרות, לעיתים תהיה לכם האפשרות לטעון מפה של גרמין (תלוי בדגם השעון) ובכל אופן קיימת תמיד האפשרות להוסיף מפות OSM או מפות אחרות (בחינם או בתשלום) של כל אזור בעולם. כאשר משתמשים באופן תדיר בניווט במפות, כדאי להשוות בין סוגי מפות שונות על מנת למצוא את המפה הברורה והנוחה ביותר לצרכים שלנו.
כתבתי מדריך מפורט בנושא לרבות אפשרויות הורדת מפות לשעון – הורדת ושימוש במפות בשעוני גרמין
הגדרת שימוש בלוויני GPS
יש מספר רשתות לוויני GPS – אותם לווינים שמאפשרים לנו לנווט עם וויז או גוגל מפס וגם להציג נתוני מרחק, קצב ומפה בשעוני גרמין. גם באותה רשת יש מספר אפשרויות שימוש ודיוק.
אם נשתמש ברשת שיש לה כיסוי נמוך באזור בו אנו נמצאים או שיש הפרעות בקליטה (למשל כאשר יש עננים, ריצה ביער או בעיר עם רבי קומות) נוכל לאבד לחלוטין קליטה של הרשת או לקבל נתונים מטעים ולא מדוייקים.
הרשת הנפוצה והבסיסית היא רשת ה-GPS עצמה כאשר בנוסף אליה יש את רשת גלילאו האירופאית, ביידו הסינית, גלונס הרוסית ובכולם יש גם מספר ערוצים.
ככל שמשתמשים ביותר ערוצים ורשתות – הדיוק (עד לנקודה מסויימת) גבוה יותר – אולם יש לזה מחיר בזמן סוללה. אני נותן לשעון לבחור – כאשר בהתאם לתנאים, נבחרות הרשתות המתאימות
בכל פעילות – ב- Satellites אפשר לבחור Auto Select – בחירה שאמורה לעשות את האופטימיזציה בין דיוק וזמן סוללה (כלומר, בתנאים טובים השעון ישתמש ברשת GPS בלבד ואילו בתנאים קשים, במספר רשתות ובמולטי בנד). במידה ואפשרות זו אינה קיימת בדגם השעון מומלץ לבחור ב-GPS ובגלילאו.
שוב – חוסר דיוק בקליטת נתוני לוויני ה-GPS יבוא לידי ביטוי במרחק שנמדד, בקצב המוצג או בדיוק המיקום שלכם על המפה.
הגדרת התראות
מעוניינים לקבל את ההודעות מהטלפון שלכם בשעון? או שאתם כמוני ושום התראה מהטלפון לא עוברת לשעון?
באנדרואיד ניתן לבחור אילו התראות יעברו לשעון ואילו באייפון, ניתן רק לבחור האם יועברו התראות (ואז הכל עובר) או שלא יעברו בכלל
בגרמין קונקט: Notifications & Slerts < Smart Notifications
בנוסף, באותו תפריט ב- System Alerts ניתן להגדיר התראות נוספות כמו: התראת סופה, מצב סוללה, דופק לא רגיל, התראת תזוזה, מטרות, ואפילו יעוץ אישי בנושא ג'ט לג.
הגדרות בטיחות: מצב נפילה, דופק לא רגיל ומעקב אחרי
יש לא מעט הגדרות בגרמין אולם מאחר והגדרות זו יכולות להציל חיים אתייחס אליהן.
השעון מעוניין לשמור עליכם על מנת שתשארו בחיים ובכך בעתיד תרכשו מחברת גרמין שעונים נוספים (אדם מת כבר לא ירכוש שעונים). לכן יש שלוש הגדרות שקשרות לבטיחות שלכם
הראשונה – דופק לא רגיל
– Health and Wellness < Heart Rate < Abnormal Heart Rate
תקבלו התראה כאשר הדופק חורג למעלה או למטה מדופק סדיר
מצב נפילה
אם הגרמין חושב שחו"ח נפלתם בזמן ריצה או רכיבה, הוא ישלח התראה לאיש קשר מוגדר.
בגרמין קונקט: Safety & Tracking < Set Up Safety Features
מעקב אחרי – Live track
מאפשר מעקב רציף אחר מיקומכם על פני מפה – מותנה בקליטה סלולרית של מכשיר הטלפון שלכם, חיבור רציף של השעון לטלפון וזולל סוללה גם של הגרמין וגם של מכשיר הטלפון. יחד עם זאת זה פתרון מעולה כאשר רצים / רוכבים או נמצאים לבד באזור מבודד
בגרמין קונקט: Safety & Tracking < Set Up Safety Features < Group Track < LiveTrack
כמובן שיש הגדרות נוספות כמו מוזיקה בשעון, תוכניות אימון ועוד. בכל מקרה יש עוד הגדרת בונוס שנועדה שכל העבודה שלכם לא תהיה לשווא…
גיבוי ושיחזור ההגדרות
אחרי שהשקענו זמן לא מבוטל בכוונון ההגדרות, תכנות מסכים ושינוי פרמטרים בשעון, עידכון תוכנה חדש של גרמין מאפשר מעכשיו גיבוי ההגדרות שלכם. צריכים למסור את השעון לתיקון, לשחזר הגדרות יצרן או להחליף שעון? הרי אחד הדברים היותר מעצבנים זה להגדיר מחדש הכל כולל את כל המסכים שלכם בכל פעילות.
בשעון: System< Back up & Restore מאפשר הגדרת גיבוי של כל הנתונים האלו. חובה.
זהו, עכשיו רק נשאר לרוץ