כאשר אתם יוצאים לריצה לבד או אפילו עם רץ נוסף (המאמר כתוב בלשון זכר מטעמי נוחיות) בשטח או אפילו באזור עירוני, מאוד רצוי לאפשר לחבר או מישהו קרוב יכולת לדעת מה מיקומכם, או לאפשר תקשורת חד או דו כיוונית.
אם יצאתם לריצה בשטח בלי הטלפון ולמעשה אף אחד איננו יודע איפה לחפש אתכם במידה ואתם נקלעים למצוקה – ובאותו אופן – תרצו להיות מסוגלים להזעיק עזרה או להודיע מה מיקומכם במידה ואין באפשרותכם להמשיך ולחלץ את עצמכם מכל סיבה (ולא חסרות סיבות).
במקרים רבים, ריצת שטח אורכת הרבה יותר זמן ממה שצפיתם, דבר העלול לעורר דאגה בקרב בני משפחה, גם כאשר אין שום בעיה או סכנה וגם במקרה כזה, אפשרות למעקב אחרי המיקום והתנועה או אפשרות לשליחת הודעות תפוגג את החשש ובכך תאפשר לכם לצאת לריצה ארוכה גם בפעם הבאה ללא התנגדויות…
יש אפשרויות רבות לאפשר מעקב און ליין – livetrack, יצירת קשר או קבלת חיווי כלשהו אחרי מיקום אחרון וכדומה.
כל אחד יוכל למצוא את הדרך הנוחה והטובה עבורו. גם אם אתם רוצים להתנתק בזמן הריצה מהטלפון ומההודעות, רצוי לא להיות, במיוחד לבד, בשטח ללא שום יכולת תקשורת. יש לציין שבמידה ואתם משאירים לחבר או לבן משפחה את המסלול המתוכנן – לעיתים סוטים ממנו, הולכים לאיבוד, מחליטים ללכת בנתיב אחר ואז אין שום יכולת לדעת מה מיקומכם.
אז אלו כל אפשרויות התקשורת והמעקב לרצי שטח ומטיילים:
טלפון סלולרי
הטלפון שלכם זו האפשרות הפשוטה והבסיסית ביותר. לכל אחד יש טלפון, אשר אותו הוא נושא כמעט כל הזמן. כל מכשיר טלפון מאפשר קבלת מיקום מדוייק ותקשורת.
למרות כיסוי של כמעט 100% באזורים עירוניים, בשטח הכיסוי הסלולרי מוגבל. אפילו אם מתרחקים מעט מהעיר, יתכן שכבר לא תהיה קליטה ויש אזורים שבהם בכלל אין קליטה. יש לקחת בחשבון את המגבלה הזו.
למרות שיתכן מצב שאתם רואים שאין בטלפון בכלל קליטה, עדיין יתכן ותוכלו לחייג למוקדי חירום – משטרה. כאשר מחייגים למוקד חירום, הטלפון יכול להשתמש בכל רשתות הסלולר (נניח שאתם בפרטנר ואין כיסוי באזור בו אתם נמצאים, עדיין יתכן שברשת פלאפון תהיה קליטה).
טלפון סלולרי קטן וטיפש
לא רוצים לסחוב את הטלפון החצי טבלט שלכם לריצה? קיימים מכשירי טלפון בגודל כרטיס אשראי, קלים, עם זמן סוללה ארוך במיוחד שמאפשרים ביצוע שיחות וקבלת SMS, אשר יכולים לשמש כמכשיר גיבוי נוסף או כטלפון עיקרי ביציאה לשטח. אומנם ברוב המכשירים אין רכיב GPS אולם טלפון כזה יאפשר לכם לשמור על קשר והיתרון הוא משקל קטן במיוחד.
גם כשהוא מופעל הסוללה שלו מחזיקה מספר ימים ומאפשרת שעות ארוכות של שיחה. ניתן לרכוש סים נפרד בחבילה זולה (לא צריך דטה).
ניתן לחפש ברשת מכשירים כאלו – למשל כאן באמזון
אפשרות LIVETRACK בשעוני גרמין
בחלק משעוני גרמין קיימת אפשרות LIVETRACK המאפשרת מעקב בזמן אמת אחר מיקומכם.
איך זה עובד?
בזמן פעילות, השעון שולח את המיקום לאפליקציה בטלפון. הטלפון משדר באופן רציף את המיקום המתקבל מהשעון לשרתי גרמין אשר מראים את המיקום על גבי מפה. כל מי שיש לו גישה למפה, יכול לראות מה המיקום שלכם.
למעשה, אפשרות זו קיימת גם במיקום אונליין באפליקציות אחרות כמו מפות גוגל.
אני פחות אוהב את האפשרות הזו ממספר סיבות. הראשונה, הפעלת LIVETRACK בזבזנית באנרגיה והסוללה בטלפון לא תחזיק הרבה זמן. יתכן מצב שלאחר ריצה / טיול ארוך, כאשר באמת תצטרכו את הטלפון, הוא כבר יכבה.
בנוסף, קבלת המיקום והפעלת התכונה מותנית ברשת סלולרית זמינה. כלומר, אם אתם בשטח ללא קליטה, זה פשוט לא יעבוד.
מכשירי מעקב – קולר GPS
יש מכשירי GPS שונים שמטרתם לאפשר מעקב אחרי מיקום המכשיר – חלקם מיועדים למשל לבדיקת מיקום הרכב, בעל חיים ויש כאלו המיועדים למעקב אחרי ילדים או מבוגרים העלולים ללכת לאיבוד.
מדובר על מכשיר קל המכיל צ'יפ GPS אשר מקבל את המיקום ורכיב תקשורת סלולרי – כלומר צריך להכניס לשם סים. לרוב יש צורך בסים עם דטה בלבד ללא שיחות – המכשיר יודע לשלוח מיקום לשרתי החברה – ואתם יכולים להתחבר ולראות על גבי מפה את המיקום של המכשיר.
כלומר, יש צורך בסים עם חבילת תקשורת ומנוי לחברה ממנה רכשתם את המכשיר על מנת לראות את המיקום (מנוי זה ניתן לעיתים בחינם ולעיתים בתשלום – כדאי לברר מראש). גם כאן רואים מיקום בזמן אמת אולם שוב, הבעיה העיקרית, זה הצורך בקליטה סלולרית.
בחלק מהמכשירים – צריך לשלוח SMS למספר הסים ואז מקבלים בחזרה הודעה עם המיקום וקישור למפה – כלומר, יש צורך בסים עם חבילת SMS בלבד ורק כאשר מי שעוקב אחרי המיקום שולח הודעה הוא מקבל בחזרה הודעה עם המיקום שלכם. טוב למקרי חירום כאשר התעכבתם מעבר לזמן החזרה הצפוי ורוצים לדעת היכן אתם נמצאים.
יש לציין שלרוב אין שום יכולת לבצע תקשורת (תלוי במכשיר) חד או דו כיוונית.
שעון עם סים
יש שעונים חכמים המאפשרים הכנסת סים ובכך יכולים לבצע תקשורת גם ללא מכשיר סלולרי מצומד. השעונים (אפל ווטצ', סאמסונג וכדומה) מאפשרים קבלת שיחות, שליחת הודעות וחלקם גם יכולים לשמש כשעון ספורט (אחרת תצטרכו לרוץ עם שני שעונים).
שוב כאמור, התקשורת מותנית ברשת סלולרית זמינה ורצוי לבדוק מה זמן הסוללה בזמן פעילות.
מכשיר לוויני
מכשיר לווייני זו האפשרות הטובה אולם היקרה ביותר. בכל אחד מהמכשירים האלו יש צ'יפ GPS אשר מקבל את המיקום ותקשורת לווינית – כלומר, בכל מקום בעולם ניתן ליצור קשר, רק צריך להיות מתחת לשמיים. יש מכשירים רבים הנבדלים באפשרויות של כל אחד מהם ובאיזה רשת לוויינים הם משתמשים.
בחלק מהמכשירים יש אפשרות לתקשורת דו כיוונית – כלומר, ניתן בנוסף למעקב רציף אחרי המיקום, גם לשלוח ולקבל הודעות (מדובר על הודעות טקסט, אימיילים ו-SMS). תוכלו להודיע כי אתם מתעכבים, לעדכן את זמן הסיום המשוער וכדומה, בכל מקום, גם אם מדובר באזור ללא תקשורת סלולרית בכלל – כי כאמור, המכשירים האלו משתמשים ברשתות לווייניות.
סקרתי באריכות את מכשיר ה- Inreach Mini – אשר בו אני משתמש – הוא קל, אמין ונוח. גרסה מתקדמת של המכשיר מאפשרת שליחת הודעות בצורה קלה מאוד באמצעות מכשיר הטלפון שלכם. המכשיר הלוויני מתחבר באמצעות Bluetooth למכשיר הטלפון שלכם ואפליקציה יעודית (כמו הווצאפ) מאפשרת לשלוח ולקבל הודעות. כאשר אם יש באזור רשת סלולרית ההודעות נשלחות באופן רגיל ברשת הסלולר וכאשר אין קליטה – ההודעות נשלחות ומתקבלות ברשת לוויינית.
יש לציין שניתן גם לשלוח ולקבל הודעות ישירות במכשיר הלוויני ללא צורך בצימוד מכשיר סלולרי.
בנוסף, במכשירי גרמין יש לחצן SOS אשר שולח הודעה מידיית למוקדי חירום של גרמין אשר מתאמים שליחת עזרה וחילוץ בכל מקום בעולם.
לפעילות בשטח רצוי לבחור במכשיר קל, עם סוללה שמאפשרת פעילות ארוכה. יש לציין שמלבד עלות המכשיר, יש צורך בחבילת תקשורת (כמו במנוי סלולרי).
מכשיר קשר
האפשרות של מכשיר קשר טובה בעיקר לחברים בקבוצה (למשל קבוצת רוכבי אופניים, קבוצת רצים) אשר קיימת אפשרות שיפרדו או שיווצר פער בין מספר אנשים. קיימים מכשירי קשר עם טווח של מספר קילומטרים כאשר הקליטה תלוייה בתוואי.
אייפון 14 ומעלה (עדיין לא פעיל בישראל)
מכשירי אייפון החדשים, מאפשרים שליחת אות חירום ומצוקה לוויני למוקדי אפל, אשר, בדומה למוקד של גרמין, ידאגו לשליחת צוותי סיוע / חילוץ למקום בו אתם נמצאים.
איך זה עובד?
מכשירי אייפון מדגמים 14 ומעלה מכילים אפשרות לתקשורת עם רשת לווינית ואם אתם נמצאים במקום ללא תקשורת סלולרית, תוכלו לצור קשר עם מוקד אפל אשר יתאם חילוץ או סיוע. בניגוד למכשיר לוויני רגיל, יש צורך בכיוון מכשיר הטלפון באופן מדוייק ללויין (יש הסבר במכשיר לאן לכוון את הטלפון).
אפשרות זו זמינה במספר מדינות בלבד (ארה"ב וחלק ממדינות אירופה) ועדיין לא בישראל.
בעתיד, גם מכשירי אנדרואיד יוכלו לעשות דבר דומה.
מה לא יעבוד ולא כדאי לקחת?
בבטיחות לא כדאי לחסוך. יש פתרונות שפשוט לא מתאימים או שלא יעבדו.
אירטאג– או כל מקבילה אחרת – קבלת המיקום מותנית ועובדת רק כאשר יש ליד מכשיר סלולרי. זה מתאים לאיתור מזוודה או חפץ אחר כאשר הוא נמצא באזור עם הרבה אנשים. לא מתאים לריצה.
שעוני GPS לילדים – אומנם מדובר על מכשיר קל וזול אולם הוא לא יחזיק מעמד בתנאי שטח ואי אפשר לסמוך עליו. זה יותר צעצוע מאשר מכשיר בטיחות אמיתי וגם הוא מותנה לרוב, בקליטה סלולרית.
מה הכי מתאים?
גם ריצה קצרה ופשוטה בשטח עלולה להסתבך. יצאתם לריצה בפרדס מאחורי הבית, החלקתם וחס וחלילה שברתם את הרגל. גם במרחק של 500 מטר מהבית, אי יכולת להזעיק עזרה באזור שאף אחד לא עובר בו לא נעימה.
בכל יציאה לשטח אני תמיד לוקח מכשיר טלפון ולריצות באזורים מבודדים ללא קליטה גם מכשיר לווייני.
כל אחד יכול למצוא את המכשיר שמתאים לצרכים שלו. אם באזור הריצה שלכם יש קליטה מלאה – הטלפון הרגיל שלכם או מכשיר סלולרי קטן יתנו מענה מושלם. יוצאים לאזור חדש, רצים בוואדי (לרוב בוואדיות אין קליטה), צריכים שקט ולא רוצים לקחת מכשיר סלולרי? יש אפשרויות כפי שסקרתי.
ריצה בטוחה ומהנה!